U Arhivu Vojvodine je 21. marta 2024. godine održana kreativno-edukativna radionica za decu na temu Prvog srpskog ustanka (1804–1813). U interaktivnoj radionici pod nazivom „Kako je Strina pobedila crnog Arapina” učestvovali su učenici 4-1 razreda Osnovne škole „Jovan Popović” sa učiteljicom Snežanom Tešić. Radionicu je osmislila Severina Miletić, osnivač i koordinator Dečjeg kulturnog centra Novog Sada. Inspirisani slikama Seoba Srbalja Paje Jovanovića, Zbor u Orašcu Veljka Stanojevića, kao i drugim delima na kojima je prikazan život raje (naroda) u Otomanskoj imperiji, učenici su kroz igru otkrivali pojmove kao što su seobe (njihovi uzroci i povodi), strah za najbliže, za ognjište, za život; ko su bili buljubaše, hajduci a ko bašibozluci, dahije i kabadahije; šta je bio harač, a šta desetak…

Kroz dobijene dramske zadatke učesnici radionica su otkrivali zamršene odnose potlačenih i tlačitelja i kroz igru artikulisali probleme sa kojima je srpski narod bio suočen.

Centralno pitanje, koje je decu vodilo kroz radionicu, bilo je: „Kakve muke mogu da nateraju čoveka na pobunu iako je ishod te pobune neizvestan?”.

Uvećaj font