За протеклих 59. година, школа је постала једна од најуглединих основних школа у нашем граду. Школа је увек ишла испред свог времена по техничкој опремљености. Осамдесете године су посебно биле плодотворне у животу наше школе. Тако је 1981. године отворена прва електронско-компјутерска учионица. 1984. почела је са радом компјутерска лабораторија, а 1985. формирана је интерна школска телевизија. 1988. отворен је први школски информациони центар, а 1990. уведена сателитска ТВ. Школи су уручена многобројна признања, међу којима су: Награда Јован Микић Спартак, 1971. и 1984.

  1. Октобарска награда 1981.
  2. Републичка награда 25. мај, 1983.
  3. Првомајска награда, 1984.
  4. Орден заслуга за народ са сребрном звездом, 1985
  5. Вукова награда, 1989.
  6. Прва награда Војводине за најуређенију школу у 1990. години

У то време потврду доброг и успешног рада представљале су и многе посете иностраних делегација из Кине, Јапана, СССР, Данске, Француске, Судана, Енглеске, Мађарске, Шведске, Немачке, Белгије, Канаде, Бразила и Новог Зеланда. Том приликом делегације су уписале у спомен-књигу веома лепе утиске о животу и раду школе. Поменућемо утисак градоначелника Норича: “Веома сам импресиониран топлином добродошлице. Сама школа је светла, живахна и дивно чиста. Наставници су очигледно поносни што раде овде, а ученици могу имати само користи учећи у тако дивној средини. Изразито поверење и пријатност ваших наставника су особине које су велики дар вашим ученицима. Пријатељска добродошлица показује како везе између Норича и Новог Сада осећате важним. Дуго ће се наставити наше пријатељство.” Данас школа наставља међународну сарадњу, па смо поносни што смо у сарадњи са немачким Улмом, учесници међународног пројекта “Квалитет воде Дунава”.

Ученичка галерија отворена је у мају 1992. године са идејом да се у школи створи простор где ће се у континуитету излагати ученички радови. “Колико би свет изгледао лепши, када бисмо његово стварање препустили онима који су тек одшкринули врата живота” – мото је ученичке галерије наше школе. У школи се посебно негује ликовно стваралаштво, а чланови ликовне секције освојили су многобројна признања и прве награде и на међународним конкурсима. Постојање летње учионице и летње позорнице омогућава организовање поетских вечери, малих концерата, приредаба, као и разних других облика дружења. У холу наше школе налази се изложбени простор за историјску збирку Војвођанског музеја, археолошку и етнографску збирку, као и за изложбу техничких радова. 

Школа има медијатеку која представља право богатство и веома вредну ризницу података за наставнике и ученике што утиче на бољи ниво наставног процеса. У њој се налази разноврстан дидактички материјал: графофолије, слајдови, видео и аудио записи на тракама, ЦД и ДВД медијима, те уређаји као што су: компјутери, видео рекордери, дигитални пројектор (видео бим), дигитални фотоапарат, скенер, штампачи, графоскоп, телевизор итд.

У школи постоје две компјутерске учионице за млађе и старије ученике, свака са по 16 ПЦ рачунара најновије генерације и електронским микроскопима. Учионице су умрежене у локалну мрежу, а сви рачунари су прикључени на Интернет. У процес информатичког описмењавања су укључени готово сви ученици. Ове године, учествовали смо на европском и националном такмичењу “Јоин мултимедиа Сиеменс 2006”.

Школска библиотека је место окупљања ђака и наставника, писаца и уметника. Отворена је 1963. године, а поседовала је 283 књиге. Данас библиотека има 18.000 књига. У набавци нових књига настојимо да нам не промакну издања од трајне вредности – енциклопедије, лексикони, речници, награђене књиге, стручна литература за наставнике и др. Изузетна пажња се поклања педагошком раду са читаоцима, а устаљена је пракса одржавања часова посвећених књизи и читању, оспособљавању ученика за самостално коришћење литературе и усмеравање њиховог интересовања. Све активности на плану културне и јавне делатности школе прожимају се кроз рад библиотеке. “Ђачко перо” је лист наше школе који излази од 1980. године. Ђаци га уређују једанпут годишње, а оно је огледало нашег рада. У њему се налазе литерарни радови, извештаји са екскурзија, такмичења и смотри. Обиље занимљивих података и прича чине да се уз њега може не само разонодити него и много тога научити. Школа је била издавач и еколошког часописа “Врело” и књига “Децо паркирајте се” Слободана Станишића и “Скакутање речи” Ласла Блашковића. Била је и суиздавач “Књиге о искованој срећи” и “Књиге другова”.

Добра опремљеност специјализованих учионица у школи омогућава добро организован процес школског учења, подстиче пажњу, перцепцију, мишљење, истраживања и пружа изузетне могућности како наставницима тако и ученицима за коришћење најразличитијих извора знања. Једну такву учионицу школа је опремила и радећи на пројекту “Интермедиа” подржаном од стране Републичког министарства просвете и спорта и Светске банке. Све то доприноси квалитетнијем раду са даровитим ученицима, те они постижу изузетне резултате на свим нивоима такмичења чији је домаћин често и наша школа. О овим успесима сведоче и многобројне награде и признања. Наши ученици освајају златне медаље и прва места на републичким и покрајинским такмичењима из математике, хемије, биологије, астрономије, видео стваралаштва, информатике, а школски хор је запажен по врхунским резултатима на свим такмичењима у нашој земљи. Круна признања стигла је 2006. када је наша школа проглашена за најуспешнију школу у Новом Саду по постигнутим резултатима ученика на републичким такмичењима.

Школа организује и разноврсне слободне активности у чији је рад укључен велики број ученика који успешно представљају школу и своје наставнике на многобројним конкурсима, такмичењима и манифестацијама. Слободне активности се реализују кроз рад Дечијег савеза и Ђачког парламента. Ученици су укључени у рад следећих секција: литерарна, рецитаторска, драмска, новинарска, секција француског језика, ликовна секција, историјска, математичка, секције младих физичара, младих биолога, секција младих хемичара, библиотекарска секција, информатичка и фото-видео секција. Од спортских секција најзаступљеније су: кошаркашка, одбојкашка, секција малог фудбала и атлетска секција. Школа остварује дугогодишњу плодну сарадњу са Новосадским универзитетом. Организују се методички центри из одређених предмета, а талентовани и даровити ученици укључују се у посебне програме организоване од стране Универзитета. У сегменту стручног усавршавања наставника организују се стручна предавања, трибине и научни скупови за наставнике школе. Многи наставници из наше школе су ментори студентима из практичног дела предмета методика наставе. У школи се одржава и велики број огледних часова као вид демонстрације начина рада, коришћења различитих метода и облика рада у разним облицима учења и поучавања за просветне раднике из осталих школа. Укључење школе у многобројне међународне пројекте омогућило је наставницима да се опробају у више наставних варијанти диференциране, индивидуализоване, проблемске и компјутерске наставе. Искуство стечено у овим пројектима допринело је побољшању квалитета наставе. Близина културних институција: Новосадског отвореног универзитета, Српског народног позоришта, Градског музеја, СПЕНС-а и разних спортских клубова и друштава омогућава обогаћивање садржаја слободног времена ученика. Ово такође утиче на чињеницу да ученици школе организовано, садржајно и креативно проводе своје слободно време што има повратно превентивно дејство у сузбијању неприлагођеног понашања ученика.

Школа има веома добру сарадњу са Месном заједницом и један део својих манифестација планира у сарадњи са њеним активностима. Поводом значајних датума школа организује манифестације на којима присуствују грађани, родитељи и ученици. Сваке године 18. новембра прославља се Дан школе, а 27. јануара обележава се прослава дана Светог Саве и организује се “Светосавски бал” за ученике. Том приликом Наставничко веће награђује најбоље литерарне и ликовне радове ученика. У децембру се оржава традиционални Новогодисњи концерт на коме наступају наши ученици који похађају музичку школу. Године 1996. основан је математички клуб “Архимедес” у Новом Саду који ради у просторијама наше школе. Активности су разноврсне, а реализују их професори са Природно-математичког факултета, из гимназија и основних школа.

Ученици наше школе који похађају ову наставу учесници су многобројних градских и републичких математичких такмичења на којима остварују запажене резултате. Поред ангажовања у оквиру школе, ученици и наставници учествују у културним, хуманитарним и другим активностима у граду. У нашој школи снимане су емисије Школског програма РТС-а из српског језика, математике, физике, географије и историје, које су реализовали наши наставници и ученици. Ученици често учествују у ТВ квизовима, а искуства појединих наставника могу се чути у образовним емисијама где су увек радо виђени гости. Наши наставници пишу савремене уџбенике, збирке задатака, контролне вежбе, а имамо ученике који су се и сами опробали у писању и објављивању књига.

Познате личности које су похађале насу школу: Ненад Чанак, бивши председник Скупштине АП Војводине; Милица Стојадиновић, оперска певачица; Александар Дујин, музичар и музички педагог, Владица Милосављевић, глумица; Милан Дуњић, песник; Марко Ћук, ватерполиста; Антун Глухак, атлетичар и тренер; Љиљана Зумбуловић, гимнастичарка и други. Желимо да нам ђаци буду срећни, да радосно уче и раде, да постижу успехе и уживају у игри и дружењу, а за нас је најлепши задатак да им помогнемо у томе!

Увећај фонт