У Архиву Војводине је 21. марта 2024. године одржанa креативно-едукативнa радионицa за децу на тему Првог српског устанка (1804–1813). У интерактивној радионици под називом „Како је Стрина победила црног Арапина” учествовали су ученици 4-1 разреда Oсновнe школe „Јован Поповић” са учитељицом Снежаном Тешић. Радионицу је осмислила Северина Милетић, оснивач и координатор Дечјег културног центра Новог Сада. Инспирисани сликама Сеоба Србаља Паје Јовановића, Збор у Орашцу Вељка Станојевића, као и другим делима на којима је приказан живот раје (народа) у Отоманској империји, ученици су кроз игру откривали појмове као што су сеобе (њихови узроци и поводи), страх за најближе, за огњиште, за живот; ко су били буљубаше, хајдуци а ко башибозлуци, дахије и кабадахије; шта је био харач, а шта десетак…

Кроз добијене драмске задатке учесници радионица су откривали замршене односе потлачених и тлачитеља и кроз игру артикулисали проблеме са којима је српски народ био суочен.

Централно питање, које је децу водило кроз радионицу, било је: „Kакве муке могу да натерају човека на побуну иако је исход те побуне неизвестан?”.

Увећај фонт