Za proteklih 59. godina, škola je postala jedna od najugledinih osnovnih škola u našem gradu. Škola je uvek išla ispred svog vremena po tehničkoj opremljenosti. Osamdesete godine su posebno bile plodotvorne u životu naše škole. Tako je 1981. godine otvorena prva elektronsko-kompjuterska učionica. 1984. počela je sa radom kompjuterska laboratorija, a 1985. formirana je interna školska televizija. 1988. otvoren je prvi školski informacioni centar, a 1990. uvedena satelitska TV. Školi su uručena mnogobrojna priznanja, među kojima su: Nagrada Jovan Mikić Spartak, 1971. i 1984.

  1. Oktobarska nagrada 1981.
  2. Republička nagrada 25. maj, 1983.
  3. Prvomajska nagrada, 1984.
  4. Orden zasluga za narod sa srebrnom zvezdom, 1985
  5. Vukova nagrada, 1989.
  6. Prva nagrada Vojvodine za najuređeniju školu u 1990. godini

U to vreme potvrdu dobrog i uspešnog rada predstavljale su i mnoge posete inostranih delegacija iz Kine, Japana, SSSR, Danske, Francuske, Sudana, Engleske, Mađarske, Švedske, Nemačke, Belgije, Kanade, Brazila i Novog Zelanda. Tom prilikom delegacije su upisale u spomen-knjigu veoma lepe utiske o životu i radu škole. Pomenućemo utisak gradonačelnika Noriča: “Veoma sam impresioniran toplinom dobrodošlice. Sama škola je svetla, živahna i divno čista. Nastavnici su očigledno ponosni što rade ovde, a učenici mogu imati samo koristi učeći u tako divnoj sredini. Izrazito poverenje i prijatnost vaših nastavnika su osobine koje su veliki dar vašim učenicima. Prijateljska dobrodošlica pokazuje kako veze između Noriča i Novog Sada osećate važnim. Dugo će se nastaviti naše prijateljstvo.” Danas škola nastavlja međunarodnu saradnju, pa smo ponosni što smo u saradnji sa nemačkim Ulmom, učesnici međunarodnog projekta “Kvalitet vode Dunava”.

Učenička galerija otvorena je u maju 1992. godine sa idejom da se u školi stvori prostor gde će se u kontinuitetu izlagati učenički radovi. “Koliko bi svet izgledao lepši, kada bismo njegovo stvaranje prepustili onima koji su tek odškrinuli vrata života” – moto je učeničke galerije naše škole. U školi se posebno neguje likovno stvaralaštvo, a članovi likovne sekcije osvojili su mnogobrojna priznanja i prve nagrade i na međunarodnim konkursima. Postojanje letnje učionice i letnje pozornice omogućava organizovanje poetskih večeri, malih koncerata, priredaba, kao i raznih drugih oblika druženja. U holu naše škole nalazi se izložbeni prostor za istorijsku zbirku Vojvođanskog muzeja, arheološku i etnografsku zbirku, kao i za izložbu tehničkih radova. 

Škola ima medijateku koja predstavlja pravo bogatstvo i veoma vrednu riznicu podataka za nastavnike i učenike što utiče na bolji nivo nastavnog procesa. U njoj se nalazi raznovrstan didaktički materijal: grafofolije, slajdovi, video i audio zapisi na trakama, CD i DVD medijima, te uređaji kao što su: kompjuteri, video rekorderi, digitalni projektor (video bim), digitalni fotoaparat, skener, štampači, grafoskop, televizor itd.

U školi postoje dve kompjuterske učionice za mlađe i starije učenike, svaka sa po 16 PC računara najnovije generacije i elektronskim mikroskopima. Učionice su umrežene u lokalnu mrežu, a svi računari su priključeni na Internet. U proces informatičkog opismenjavanja su uključeni gotovo svi učenici. Ove godine, učestvovali smo na evropskom i nacionalnom takmičenju “Join multimedia Siemens 2006”.

Školska biblioteka je mesto okupljanja đaka i nastavnika, pisaca i umetnika. Otvorena je 1963. godine, a posedovala je 283 knjige. Danas biblioteka ima 18.000 knjiga. U nabavci novih knjiga nastojimo da nam ne promaknu izdanja od trajne vrednosti – enciklopedije, leksikoni, rečnici, nagrađene knjige, stručna literatura za nastavnike i dr. Izuzetna pažnja se poklanja pedagoškom radu sa čitaocima, a ustaljena je praksa održavanja časova posvećenih knjizi i čitanju, osposobljavanju učenika za samostalno korišćenje literature i usmeravanje njihovog interesovanja. Sve aktivnosti na planu kulturne i javne delatnosti škole prožimaju se kroz rad biblioteke. “Đačko pero” je list naše škole koji izlazi od 1980. godine. Đaci ga uređuju jedanput godišnje, a ono je ogledalo našeg rada. U njemu se nalaze literarni radovi, izveštaji sa ekskurzija, takmičenja i smotri. Obilje zanimljivih podataka i priča čine da se uz njega može ne samo razonoditi nego i mnogo toga naučiti. Škola je bila izdavač i ekološkog časopisa “Vrelo” i knjiga “Deco parkirajte se” Slobodana Stanišića i “Skakutanje reči” Lasla Blaškovića. Bila je i suizdavač “Knjige o iskovanoj sreći” i “Knjige drugova”.

Dobra opremljenost specijalizovanih učionica u školi omogućava dobro organizovan proces školskog učenja, podstiče pažnju, percepciju, mišljenje, istraživanja i pruža izuzetne mogućnosti kako nastavnicima tako i učenicima za korišćenje najrazličitijih izvora znanja. Jednu takvu učionicu škola je opremila i radeći na projektu “Intermedia” podržanom od strane Republičkog ministarstva prosvete i sporta i Svetske banke. Sve to doprinosi kvalitetnijem radu sa darovitim učenicima, te oni postižu izuzetne rezultate na svim nivoima takmičenja čiji je domaćin često i naša škola. O ovim uspesima svedoče i mnogobrojne nagrade i priznanja. Naši učenici osvajaju zlatne medalje i prva mesta na republičkim i pokrajinskim takmičenjima iz matematike, hemije, biologije, astronomije, video stvaralaštva, informatike, a školski hor je zapažen po vrhunskim rezultatima na svim takmičenjima u našoj zemlji. Kruna priznanja stigla je 2006. kada je naša škola proglašena za najuspešniju školu u Novom Sadu po postignutim rezultatima učenika na republičkim takmičenjima.

Škola organizuje i raznovrsne slobodne aktivnosti u čiji je rad uključen veliki broj učenika koji uspešno predstavljaju školu i svoje nastavnike na mnogobrojnim konkursima, takmičenjima i manifestacijama. Slobodne aktivnosti se realizuju kroz rad Dečijeg saveza i Đačkog parlamenta. Učenici su uključeni u rad sledećih sekcija: literarna, recitatorska, dramska, novinarska, sekcija francuskog jezika, likovna sekcija, istorijska, matematička, sekcije mladih fizičara, mladih biologa, sekcija mladih hemičara, bibliotekarska sekcija, informatička i foto-video sekcija. Od sportskih sekcija najzastupljenije su: košarkaška, odbojkaška, sekcija malog fudbala i atletska sekcija. Škola ostvaruje dugogodišnju plodnu saradnju sa Novosadskim univerzitetom. Organizuju se metodički centri iz određenih predmeta, a talentovani i daroviti učenici uključuju se u posebne programe organizovane od strane Univerziteta. U segmentu stručnog usavršavanja nastavnika organizuju se stručna predavanja, tribine i naučni skupovi za nastavnike škole. Mnogi nastavnici iz naše škole su mentori studentima iz praktičnog dela predmeta metodika nastave. U školi se održava i veliki broj oglednih časova kao vid demonstracije načina rada, korišćenja različitih metoda i oblika rada u raznim oblicima učenja i poučavanja za prosvetne radnike iz ostalih škola. Uključenje škole u mnogobrojne međunarodne projekte omogućilo je nastavnicima da se oprobaju u više nastavnih varijanti diferencirane, individualizovane, problemske i kompjuterske nastave. Iskustvo stečeno u ovim projektima doprinelo je poboljšanju kvaliteta nastave. Blizina kulturnih institucija: Novosadskog otvorenog univerziteta, Srpskog narodnog pozorišta, Gradskog muzeja, SPENS-a i raznih sportskih klubova i društava omogućava obogaćivanje sadržaja slobodnog vremena učenika. Ovo takođe utiče na činjenicu da učenici škole organizovano, sadržajno i kreativno provode svoje slobodno vreme što ima povratno preventivno dejstvo u suzbijanju neprilagođenog ponašanja učenika.

Škola ima veoma dobru saradnju sa Mesnom zajednicom i jedan deo svojih manifestacija planira u saradnji sa njenim aktivnostima. Povodom značajnih datuma škola organizuje manifestacije na kojima prisustvuju građani, roditelji i učenici. Svake godine 18. novembra proslavlja se Dan škole, a 27. januara obeležava se proslava dana Svetog Save i organizuje se “Svetosavski bal” za učenike. Tom prilikom Nastavničko veće nagrađuje najbolje literarne i likovne radove učenika. U decembru se oržava tradicionalni Novogodisnji koncert na kome nastupaju naši učenici koji pohađaju muzičku školu. Godine 1996. osnovan je matematički klub “Arhimedes” u Novom Sadu koji radi u prostorijama naše škole. Aktivnosti su raznovrsne, a realizuju ih profesori sa Prirodno-matematičkog fakulteta, iz gimnazija i osnovnih škola.

Učenici naše škole koji pohađaju ovu nastavu učesnici su mnogobrojnih gradskih i republičkih matematičkih takmičenja na kojima ostvaruju zapažene rezultate. Pored angažovanja u okviru škole, učenici i nastavnici učestvuju u kulturnim, humanitarnim i drugim aktivnostima u gradu. U našoj školi snimane su emisije Školskog programa RTS-a iz srpskog jezika, matematike, fizike, geografije i istorije, koje su realizovali naši nastavnici i učenici. Učenici često učestvuju u TV kvizovima, a iskustva pojedinih nastavnika mogu se čuti u obrazovnim emisijama gde su uvek rado viđeni gosti. Naši nastavnici pišu savremene udžbenike, zbirke zadataka, kontrolne vežbe, a imamo učenike koji su se i sami oprobali u pisanju i objavljivanju knjiga.

Poznate ličnosti koje su pohađale nasu školu: Nenad Čanak, bivši predsednik Skupštine AP Vojvodine; Milica Stojadinović, operska pevačica; Aleksandar Dujin, muzičar i muzički pedagog, Vladica Milosavljević, glumica; Milan Dunjić, pesnik; Marko Ćuk, vaterpolista; Antun Gluhak, atletičar i trener; Ljiljana Zumbulović, gimnastičarka i drugi. Želimo da nam đaci budu srećni, da radosno uče i rade, da postižu uspehe i uživaju u igri i druženju, a za nas je najlepši zadatak da im pomognemo u tome!

Uvećaj font